Pályázatok

NEMZ-TAB-19-0092

logoA Miniszterelnökség a nemzetiségek önazonosságának megőrzéséhez, anyanyelvük, történelmi hagyományaik, valamint szellemi és tárgyi emlékeik ápolásához 1.400.000 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít iskolánknak a NEMZ-TAB-19-0092 azonosítószámú projekt finanszírozására, aminek keretében 15 tanulónk két kísérőtanárral 6 napot tölthet Szlovákiában 2019. június 24-29. között.

Június 24-29-ig a tardosi iskolások Szlovákiában táboroztak. A szlovákiai tábor tematikája a várakhoz kapcsolódó mondavilág volt. Főbb úticéljaink között volt Vöröskő vára, Trencsén, Beckó, Dévény, Nyitra. Emellett megismertük a főváros nevezetességeit, voltunk állatkertben, cseppkőbarlangban, hajókáztunk és libegőztünk is. A tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. Támogatónk volt még a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és az iskola diákönkormányzata.

pozsony vár

A kiránduláson készült képek ide kattintva megtekinthetők.

NEMZ-TAB-18-0250

minisztérium

Hagyományőrző tábor

Az EMMI által meghirdetett, “Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósításának 2018. évi költségvetési támogatására” benyújtott, „Tardosiak tábora az Árva és Liptó vidéken” című pályázaton 900.000 Ft-ot nyert iskolánk.

A pályázatnak köszönhetően 2018. június 25-29. között 15 tanuló és 2 kísérő tanár vehet részt szlovákiai táborozáson.

Tardosiak tábora az Árva és Liptó vidéken

2018. június 25-29. között iskolánk 15 tanulója és két kísérő pedagógusa ismét szlovákiai táborozáson vehetett részt: az Emberi Erőforrások Minisztériumához beadott sikeres pályázat eredményeként a diákok ingyenesen táborozhattak Szlovákiában. Az idei úti cél az Árvavidék és a Liptói-Tátra volt.

Kiváló szálláshelyet a Zsolnához közeli Vrútky településen találtunk, gyönyörű természeti környezetben. Első nap, úton a szállás felé megtekintettük az antoli vadászkastélyt. Utána elmentünk Selmecbányára. A város épületeinek megtekintése után megnéztük a faragott mozgó betlehemet. A szálláshely elfoglalása után közös daltanulás és műveltségi kvíz várta a gyermekeket.

A második napon az Árvavidékre utaztunk el. Árva vára mindannyiunkat elbűvölt magasságával és sok-sok lépcsőjével. A vár megtekintése után kipróbáltuk az árvai erdei kisvasutat is. Kellemes időt töltöttünk a gyönyörű hegyek között.

A tábor harmadik napján Jánosík, a híres szlovák betyár szülőhelyére látogattunk. A falu megtekintése után a Jánosík szurdokban túráztunk, fényképezkedtünk a magas Jánosík szoborral is.

A tábor negyedik napján a Túrócszentmártonban található szlovák falumúzeumot jártuk be. hatalmas területen több szlovákiai tájegység építészeti emlékeit láthattuk. Az itt látottakat nagymértékben hasznosíthatjuk az iskolai honismeret órákon is. A múzeum után egy újabb izgalmas program várt bennünket: tutajjal utaztunk a Vág folyón Sztrecsnó várához. A tutajozás során a túravezető izgalmas, humoros történetekkel szórakoztatott bennünket. A kellemes út után megtekintettük Sztrecsnó várát, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környék hegyeire. Este városnéző sétát tettünk Zsolna belvárosában.

A tábor ötödik napján, úton hazafelé elmentünk a Déményfalvi jégbarlangba. Mindannyiunk számára emlékezetes marad a cseppkövek és a jégvilág találkozása.

A pályázatnak köszönhetően ismét izgalmas és tartalmas táborozáson vagyunk túl. Reméljük mindenki felejthetetlen élményekkel tért haza.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztérium, illetve a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatását, mellyel hozzájárultak táborunk sikeres megvalósításához!

szlováktábor2szlovák táborA táborban készült további képek ide kattintva elérhetők.

NEMZ-TAB-EPER-17-0192:

minisztérium

Tardosiak tábora Tátralomnicon

 

Iskolánk 15 tanulója szeptember 8-12-ig Szlovákiában táborozott a Magas-Tátrában. A tábor fő célja Szlovákia nevezetességeinek megismerése volt.

Szállásunk a Magas-Tátra lábainál, gyönyörű környezetben volt.

Az első napon megtekintettük a bajmóci várkastélyt, a csicsmányi skanzent és a szlovák betlehemet Rajecká lesná falucskában.

A tábor második napján a TANAP múzeumban tanulmányoztuk a Magas-Tátra növény és állatvilágát. A múzeumban emellett egy gazdag, népszokásokkal kapcsolatos tárlatot is megtekinthettünk, melyet a honismeret órákon hasznosíthatunk. A múzeumból Lőcsére mentünk, ahol a városházát tekintettük meg. Itt „ találkozhattunk” a Lőcsei fehér asszonnyal is. Lőcséről a Szepesi várba vezetett utunk. A Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb vára.

Harmadik nap a lengyel határhoz utaztunk és tutajon utaztunk a Dunajec folyón.

A tábor negyedik napján is tartalmas programban volt részünk. Lanovkával felmentünk a Kő-pataki tóhoz. Megcsodáltuk a gyönyörű kilátást a tótól, onnan viszont gyalogtúrával jöttünk vissza.

A tábor ötödik napján a Dobsinai jégbarlangot néztük meg.

Tartalmas és nagyon értékes táborozáson vagyunk túl, ami nem valósulhatott volna meg támogatók nélkül. A tábor költségeihez pályázati úton 1 millió forintot nyertünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Emellett a belépőjegyek megvásárlásához anyagi támogatást nyújtott a Tardosi Vörösmárvány Alapítvány, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a VÁI Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményének diákönkormányzata.

A támogatásoknak köszönhetően a 15 tanuló ingyenesen vehetett részt a táborban.

Támogatóinknak ezúton is köszönjük az anyagi támogatásukat!

Beszámolót írta: Kissné Török Erika

NTP-KKI-A-15-0007 pályázat:

EMET_logo min_logo ntp_logo_hover

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Kisiskolákban működő tehetséggondozó programok támogatása” című pályázaton iskolánk egymillió f orintot nyert.

A támogatást egy imázsfilm elkészítésre kaptuk.

A program keretében november 20-án vendégünk volt Kovács Judit, fényképész, aki a digitális fotózásra tanította a gyerekeket.

Köszönjük az előadást, a hasznos tanácsokat.

A program folytatásaként kép-, video és hangszerkesztő foglalkozások lesznek.

palyazat

A program keretében mindenki (tanuló és tanár) az iskola címerét ábrázoló jelvényt kapott. Elkészült a saját weblapunk, és vendégünk volt Rubin Zsolt, aki a kamerázásról és a videoszerkesztésről tartott előadást. Köszönjük az előadást, a hasznos tanácsokat. A program folytatásaként különböző foglalkozások keretében gyakoroljuk a felvételkészítést. Elsőként sétálni vittük a „címerbabákat” és megörökítettük a falu nevezeteségeit.

séta

Folytatódik a program: felvételek készítettünk a Serédi Kastélynál, a halas tónál, a lovas kocsikról. Riportot készítettünk a polgármesterrel, és elkészült a narrátor szöveg is. Ha kész lesz az iskolainduló felvétele, elkezdődhetnek a vágási, szerkesztési munkálatok.

weblap2 weblapra1 weblap3

Elkészült az iskola induló és a falurádió munkatársainak segítségével felvettük az alkalmi iskolai kórus előadásában.

2016. május 27-29-ig szakmai tábor lesz annak a 10 gyermeknek, akik szeptember óta részt vesznek a film előkészítésében, kitalálásában. A tábor részletes programja ide kattintva olvasható: Kedves Táborozó

A táborban szinte mindent sikerült megvalósítani, amit elterveztünk. A rengeteg felvételt átválogatjuk, és elkészítjük a filmet, melynek bemutatója 2016. június 17-én 17 órakor a tanévzáró ünnepségen lesz.

IMG_0366

A táborról további képek ide kattintva megtekinthetők.

Elkészült a „Gyere a Boldogvölgyi suliba tanulni!” imázsfilm:

Mi is az imázsfilm? Az imázsfilm egy olyan reklámfilm, ami hangulatokat, élményeket, pozitív életérzéseket közvetít a nézők felé a mozgókép, a zene, a vágások és sajátos effektek keverékével.

Az élményeknek, hangulatoknak szinte mindannyian részesei voltatunk. A felvételek elkészítésében, a film szerkesztésében résztvevő diákok munkáját elsősorban a Nemzeti Tehetség Program támogatta a pályázatán elnyert egymillió forinttal. Ebből tudtunk eszközöket venni, foglalkozásokat tartani és a programok költségeit kifizetni. A filmkészítését sok önkéntes és szimpatizáns segítette és támogatta. Köszönjük nekik is!

A film bemutatójára 2016. június 17-én, a tanévzáró ünnepségen került sor. A készítő diákok megkapták DVD-lemezen az imázsfilmet és a közös programok alatt készült fotók és videók gyűjteményét. (Azaz a forrásanyagokat.)
Készítő csapat tagjai:
1) Hornyák Fanni
2) Nagy Patrícia
3) Salánki Sarolta
4) Viszkocsil Vanessza
5) Visnyovszki Niki
6) Mészáros Renáta
7) Fejér Roxána
8) Nagy Péter
9) Fülöp Tamás
10) Tarcsa Krisztián és Heidler Detti
Aki kap még:
Barina Emília (zongora kíséret) és Szalczinger Anna


2016. július 1-én a pályázati program megvalósulásáról és a tapasztalatokról riportot adott Hédi Katalin a Gorba Rádióban. A riport ide kattintva meghallgatható.


Elkészült a szakmai beszámoló. Az ehhez készített dokumentációk nyilvánosak, bárki megnézheti ide kattintva.